Dansants del Corpus de Castelló de la Plana inicia un cicle de conferències sobre cultura popular valenciana i aragonesa

“La imatgeria en la cultura popular en distints indrets del País Valencià i Aragó” és del cicle de conferències que ha posat en marxa l’Associació de Dansants del Corpus de Castelló de la Plana (la Plana Alta). La primera d’aquestes conferències va tindre lloc el 18 de desembre i ha sigut impartida per  Daniel Martín Gimeno amb el títol “La historia de los gigantes en Aragón desde una perspectiva turolense: ALCORISA”.

Daniel és llicenciat en Historia per la Universidad de Zaragoza, a més és Máster, entre altres en Método y Técnicas Avanzadas en Investigación Histórica. A banda de la seva activitat professional, una de les passions de les seues passions és el Món Geganter, que l’ha portat a ser president de la Comparsa de Gigantes y Cabezudos de Alcorisa (Teruel) fundada en el 2003, a més de ser membre de l’APOMAGA (Asociación de Porteadores y Músicos Amigos de los Gigantes de Aragón).

Al llarg de la seva conferència va fer referència des de quan han estat presents els gegants formant part de la cultura popular i que encara no es tinguen dates concretes i ben documentades d’aquest origen si que van apareixen dades a partir del segle XV amb les processons de la festivitat del Corpus. Són molts els països i ciutats que tenen aquesta tradició i les dades documentades són diverses. La Comparsa d’Alcorisa té documentada aquesta presència des de 1930 amb 2 gegants. En l’actualitat compten amb un total de 12 gegants, que esperen ampliar, representant distintes personalitats de la noblesa i populars aragonesos, a més de 6 cabuts. Si bé començaren participant en totes les festivitats locals, en l’actualitat convoquen i participen en distintes trobades tant en Aragó com a Catalunya, Balears i País Valencià, entre altres llocs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *