La imatgeria popular pren els carrers per celebrar el 9 d’Octubre

Com cada 9 d’Octubre, la cultura ix als carrers per celebrar aquesta festivitat on reivindiquem allò que som. A moltes poblacions valencianes la imatgeria ha eixit als carrers per celebrar el dia de les valencianes i els valencians.

Veiem un repàs d’algunes actuacions i participacions d’imatgeria popular pel 9 d’Octubre:

dissabte, 8 d’octubre

 • A la Vilavella (la Plana Baixa) es va viure el II Aplec de Gegants i Cabuts organitzat per la Colla de Dolçainers de l’Horta.
 • A Benetússer (l’Horta Sud) els Cabuts varen fer una cercavila per algunes de les places del poble juntament amb les festeres de les Festes Majors d’enguany que repartien piulets i tronadors, els dolços típics de Sant Dionís, al públic assistent.
 • A Xeresa (la Safor) el Grup de Danses “El Racó de la Ferradura” va fer l’estrena de 2 nous cabuts.
 • A València es va celebrar la 2a edició del Passacarrer de les Comarques, organitzat per la Diputació de València per celebrar el 9 d’Octubre, on varen participar 9 colles culturals i festives de la demarcació provincial de València fent una mostra davant de les Torres dels Serrans i fent una cercavila fins la plaça de Manises, on es troba la seu de la Diputació de València. En aquesta mostra varen participar-hi els Gegants i Cabuts de Benetússer (l’Horta Sud) i els Cabolos de Bocairent (la Vall d’Albaida).

diumenge, 9 d’octubre

 • A Borriana (la Plana Baixa) els Gegants i Cabuts varen prendre part de la tradicional desfilada que finalitza a la plaça Major i que fan juntament amb els grups locals de Dolçainers i Tabaleters, el Grup de Danses Tradicionals “l’Arenilla” i l’Agrupació Filharmònica Borrianenca
 • A Benicarló (el Baix Maestrat) els Gegants i Cabuts varen participar junt amb el Grup de Danses “La Sotà” i la Colla de Dolçainers i Tabaleters fent una cercavila festiva pels carrers del poble.
 • A Benicàssim (la Plana Alta) va tindre lloc la tradicional cercavila que va comptar amb la participació dels festers i les festeres, la colla de Dolçainers i Tabaleters, els Gegants i Cabuts, l’Agrupació Folklòrica “El Cremaller” i la Unión Musical “Santa Cecília”.
 • A Elda (el Vinalopó Mitjà) els gegants i cabuts varen prendre part d’un desdejuni popular en l’Associació Veïnal Fraternidad.
 • Els Gegants de Vila-real (la Plana Baixa) varen participar en el “Bona Vesprada” on la colla gegantera va fer ballar els gegants i va explicar la història dels 4 personatges vila-realencs i la fisonomia dels gegants.
 • A Vinaròs (el Baix Maestrat) la Colla de Nanos i Gegants va celebrar el tradicional “Nanos al carrer”, una jornada per celebrar el 9 d’Octubre envers els nanos amb tallers de cabuts, globotà i cercavila. A banda, es va presentar la rèplica d’un nano.
 • A Alacant (l’Alacantí) els Nanos i Gegants varen prendre la plaça major juntament amb altres entitats de cultura popular.
 • A Ador (la Safor) la Colla de Cabuts “El Llidoner” va formar part dels actes del 9 d’Octubre juntament amb el Grup de Danses “La Faltriquera” i la Colla de Dolçainers i Tabaleters “Fa Ressol”.
 • A Sant Antoni de Benaixeve (el Camp de Túria) els Gegants i Cabuts de Benetússer varen fer un passacarrer pels carrers del municipi.
 • A la Vall d’Uixó (la Plana Baixa) el Gegant Moromussa i els Gegants de Borriana varen formar part de la tradicional Cercavila de la Conquesta que cada any organitza l’Associació Cultural “Dames i Cavallers d’Uixó”.
 • A Rocafort (l’Horta Nord) els Gegants i Cabuts i les danses del Grup de Danses “El Poblet” de Godella varen oferir balls a la plaça Major.
 • Altres poblacions com Bolbait/Bolbaite (la Canal de Navarrés) o Dosaigües/Dosaguas (la Foia de Bunyol) varen gaudir també de balls de cabuts en les seues programacions d’actes del 9 d’Octubre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *