La imatgeria popular de València guanya presència i 2 nous gegantons de la ciutat en les Falles d’enguany

Enguany, la Falla Municipal Infantil de València ha retut homenatge a la cultura popular valenciana, a les danses valencianes d’arreu del territori baix el lema “Valencians en Dansa”, una obra feta pels artistes fallers Ceballos & Sanabria. La dia que va començar la plantà d’aquesta falla, es va celebrar una festa on es van representar algunes de les danses que estaven representades en aquesta falla.

Així doncs, a la plaça de l’Ajuntament van ballar els grups de danses d’Ibi, l’Alcúdia, les Folies de Carcaixent i, a més a més, la imatgeria de la ciutat va tindre cabuda amb la representació del Ball de Nanos de València, representat pel Grup de Danses “El Forcat” i, sense estar anunciat, com a sorpresa, els Gegants de la Ciutat, recuperats al complet l’any passat gràcies a geganters voluntaris de Molins de Rei.

Entre moltes representacions de la Falla, Ceballos & Sanabria també tenien una sorpresa preparada: la falla també tindria 2 ninots que s’indultarien ‘de facto’. Seguint amb la representació de manifestacions culturals en “Valencians en Dansa”, els artistes van crear 2 gegantons, anomenats el Tio Pau de Sant Isidre i Rosariet la Jaquetona. Aquesta nova parella formarà part, a partir d’ara, de la imatgeria oficial de València, juntament amb els 6 Gegants i els 8 Cabuts Històrics de la Ciutat, i els 10 Gegants i els 6 Cabuts del Corpus.

Des de la seua plantà, aquests dos nous gegants han estat eixint des del dia 15 fins el dia 19 en els moments prèvis de les mascletaes portats pels mateixos artistes fallers. D’aquesta manera s’ha fet la seua presentació en societat, fent partícep al públic valencià de la seua existència.

De totes les eixides fetes cal destacar la de la mascletà del dia 19, la darrera de la festa fallera, on, gràcies a geganters voluntaris de les colles de Molins de Rei i del barri de Gràcia de Barcelona, els Gegants de la Ciutat van acompanyar els nous gegantons de la Falla Municipal Infantil a fer una mostra de balls improvisats pels voltants de la plaça de l’Ajuntament en el màxim pic d’espectadors de la mascletà a la plaça. Val a dir com a dada ressenyable que va ser la primera vegada des del seu naixement l’any 1988 que els Gegants de la Ciutat fan acte de presència el dia de Sant Josep a la ciutat, acció que es pot considerar com a fita dins del seu 35é aniversari.

Va ser d’aquesta manera com, els Gegants de la ciutat, creats fa ja 35 anys per l’artista faller Azpeitia, en termes del món geganter, van apadrinar els 2 nous gegantons, i, alhora en termes fallers, els van indultar de la falla. Cal destacar l’entrevista en À Punt a Josep Lluis Marín, Tècnic de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, i a un dels geganters, la qual podeu recuperar en el minut 42:35 en el següent enllaç: apuntmedia.es/retransmissions/falles/19-03-2023-especial-falles-previa-mascleta_134_1600419.html

A partir d’ara, per tant, València compta amb 8 Gegants de la Ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *