[Resum] Agost

Durant el mes d’agost van tindre lloc algunes de les següents accions i activitats de diversos nanos i gegants, i colles, valencianes:

Setmana 31 — de l’1 al 7 d’agost

  • El divendres, 5 d’agost, Toixa / Tuéjar (la Serrania) va celebrar La Subida de la Virgen, en el marc de les seues Fiestas Gordas, declarades d’Interès Turístic Autonòmic i que es celebren cada 5 anys, en els anys acabats en 0 i en 5. Enguany, de forma excepcional, no s’ha seguit aquesta tradició, donat que la pandèmia va provocar la cancel·lació de les festes l’any 2020 i aquestes es varen ajornar fins enguany. Aquesta processó rep aquest nom perquè la Puríssima és la patrona del municipi i les festes estan dedicades a ella. Tant és així que la seua imatge canvia de lloc cada 5 anys, quan celebren aquestes festes, les quals s’inicien amb la seua eixida des de l’Ermita de la Puríssima, on roman durant eixe temps, i va en processó fins l’Església Parroquial de la Nostra Senyora dels Àngels, on fa estada fins que acaben les festes i la retornen a la seua ermita. Les festes s’inicien, per tant, amb la Subida de la Virgen, nom que rep aquesta processó per anar d’un temple parroquial a un altre entravessant tot el poble, d’orografia escarpada. Aquesta va ser encapçalada pels Gegants i Cabuts de Benetússer, els quals ja havien encapçalat aquesta processó en el passat.

Setmana 32 — del 8 al 14 d’agost

  • El dijous, 11 d’agost, es va celebrar a la mar de Nules (la Plana Baixa) la 8a Nit dels Farolets, on des de fa 4 edicions que participen els 4 cabuts (Popeye, Tomeu, Joanet i Xotximet) i enguany per primera vegada també el gegant Gilabert. Orgranitzat per l’Associació Cultural La Corretjola, l’acte principal va consistir en una cercavila nocturna on desfilaven els xiquets amb els seu farolet fet amb meló d’Alger, acompanyats també pels Dimonis del Poll i la Colla de Dolçainers i Tabaleters El Garbell. En la desfilada els xiquets anaven cantant la cançó Xitxo Cotxero, com antigament es feia:

“𝑿𝒊𝒙𝒐 𝒄𝒐𝒕𝒙𝒆𝒓𝒐, 𝒋𝒂 𝒗𝒆 𝒍’𝒂𝒖𝒆𝒍𝒐
𝒍𝒊 𝒄𝒂𝒖 𝒍𝒂 𝒎𝒐𝒒𝒖𝒊𝒕𝒂 𝒅𝒊𝒏𝒔 𝒅𝒆𝒍 𝒄𝒂𝒍𝒅𝒆𝒓𝒐,
𝑿𝒊𝒙𝒐 𝒎𝒐𝒓𝒓𝒂𝒍
𝒍𝒊 𝒄𝒂𝒖 𝒍𝒂 𝒎𝒐𝒒𝒖𝒊𝒕𝒂 𝒅𝒊𝒏𝒔 𝒅𝒆𝒍 𝒃𝒂𝒓𝒓𝒂𝒍.
𝑬𝒍 𝒔𝒆𝒓𝒆𝒏𝒐 𝒊 𝒍𝒂 𝒔𝒆𝒓𝒆𝒏𝒂 𝒔𝒆 𝒏’𝒂𝒏𝒂𝒗𝒆𝒏 𝒂 𝒑𝒆𝒔𝒄𝒂𝒓,
𝒂𝒈𝒂𝒓𝒓𝒂𝒓𝒆𝒏 𝒖𝒏𝒂 𝒂𝒏𝒈𝒖𝒊𝒍𝒂 𝒑𝒂 𝒔𝒐𝒑𝒂𝒓 𝒊 𝒑𝒂 𝒅𝒊𝒏𝒂𝒓.
𝑿𝒊𝒙𝒐 𝒄𝒐𝒕𝒙𝒆𝒓𝒐, 𝒋𝒂 𝒗𝒆 𝒍’𝒂𝒖𝒆𝒍𝒐
𝒍𝒊 𝒄𝒂𝒖 𝒍𝒂 𝒎𝒐𝒒𝒖𝒊𝒕𝒂 𝒅𝒊𝒏𝒔 𝒅𝒆𝒍 𝒄𝒂𝒍𝒅𝒆𝒓𝒐,
𝑿𝒊𝒙𝒐 𝒎𝒐𝒓𝒓𝒂𝒍
𝒍𝒊 𝒄𝒂𝒖 𝒍𝒂 𝒎𝒐𝒒𝒖𝒊𝒕𝒂 𝒅𝒊𝒏𝒔 𝒅𝒆𝒍 𝒃𝒂𝒓𝒓𝒂𝒍.
𝑬𝒍 𝒔𝒆𝒓𝒆𝒏𝒐 𝒉𝒂 𝒎𝒐𝒓𝒕 𝒖𝒏 𝒈𝒐𝒔
𝒔𝒆 𝒍’𝒉𝒂 𝒆𝒏𝒅𝒖𝒕 𝒂 𝒍❜𝒉𝒐𝒔𝒑𝒊𝒕𝒂𝒍,
𝒅𝒆 𝒍’𝒉𝒐𝒔𝒑𝒊𝒕𝒂𝒍 𝒂 𝑽𝒂𝒍𝒆̀𝒏𝒄𝒊𝒂
𝒅𝒆 𝑽𝒂𝒍𝒆̀𝒏𝒄𝒊𝒂 𝒂𝒍 𝑪𝒂𝒃𝒂𝒏𝒚𝒂𝒍.
𝑿𝒊𝒙𝒐 𝒄𝒐𝒕𝒙𝒆𝒓𝒐, 𝒋𝒂 𝒗𝒆 𝒍’𝒂𝒖𝒆𝒍𝒐,
𝒍𝒊 𝒄𝒂𝒖 𝒍𝒂 𝒎𝒐𝒒𝒖𝒊𝒕𝒂 𝒅𝒊𝒏𝒔 𝒅𝒆𝒍 𝒄𝒂𝒍𝒅𝒆𝒓𝒐,
𝑿𝒊𝒙𝒐 𝒎𝒐𝒓𝒓𝒂𝒍
𝒍𝒊 𝒄𝒂𝒖 𝒍𝒂 𝒎𝒐𝒒𝒖𝒊𝒕𝒂 𝒅𝒊𝒏𝒔 𝒅𝒆𝒍 𝒃𝒂𝒓𝒓𝒂𝒍.”

Setmana 33 — del 15 al 21 d’agost

  • El diumenge, 21 d’agost, els Nanos i Gegants de Vinaròs (el Baix Maestrat) varen participar en la Trobada de Gegants de Santa Coloma de Queralt, tornant així la visita que ens realitzaren al mes de juny a Vinaròs.

Setmana 34 — del 22 al 28 d’agost

  • El dilluns, 22 d’agost, la Colla de Nanos i Gegants de Vinaròs (el Baix Maestrat) va estrenar a la Casa de Nanos i Gegants uns cartells informatius explicatius de les figures vinarossenques. Podeu veure la roda de premsa ací: youtu.be/WRUbX80RQHY
  • El dimecres, 24 d’agost, Godella (l’Horta Nord) va celebrar la seua Processó en honor a Sant Bertomeu, on varen participar-hi els gegants i cabuts.
  • El diumenge, 28 d’agost, la Colla de Nanos i Gegants de Vinaròs (el Baix Maestrat) va ser convidada a una cercavila de gegants en el Catllar encapçalada pels gegants d’aquesta població.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *